İSTANBUL Milliyet – Nazlı Savranbaşı, Ece Nisanoğlu, Elif Eroğlu… “Kendi Hikâyelerini Yazarak” ülke ve dünya çapında büyük başarılara imza atan bu gençler, bilim, sanat ve spor alanında Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil ediyor, ay yıldızlı Türk bayrağını kürsüye çıkarıyor, üstün başarılarıyla adlarından söz ettiriyorlar. Maltepe Üniversitesi’nin umut veren hikâyelerini ekrana taşıdığı 3 genç, “Hayallerimizin peşinden gidiyoruz. Bize güvenin, gelecek için çok çalışıyoruz. Bize inanın” mesajını veriyor.
‘Bize inanın’
17 yaşındaki Nazlı Savranbaşı, 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın da simgesi jimnastik sporunun parlayan yıldızı. Nazlı, bu yıl Türkiyeyi Tokyo Olimpiyatlarında temsil edecek. Türkiyenin en genç olimpiyat sporcusu olan Savranbaşı, cimnastikle 4 yaşında tanışmış. Haftanın altı günü, günde altı saat idman yapan Savranbaşı’nın 70’i aşkın madalya ve kupası var.
Savranbaşı, başarı sırrını ise söyle anlatıyor: “Ayağım ağrıyorken kollarımı güçlendirdim, hep bir açığımı kapatmaya çalıştım; asla boş durmadım, hep çalıştım. Olimpiyat vizesi almam rüyalarımın, hayallerimin gerçekleştiği bir andı. Çok sıkı bir şekilde hazırlanıyoruz, ülkemi temsil edebilecek olmak bu yaşımda, benim için çok gurur verici bir duygu. Belki o zamana kadar çok ağlayacağım, çok emek vereceğim ama asla pes etmeyeceğim. Ben yılmadım, çalıştım, umut ettim, inandım ve başardım. Siz de bize inanın, inandıktan sonra her şey oluyor.”
‘Dünyayı değiştireceğiz’
15 yaşındaki Ece Nisanoğlu da robotik ve kodlama ile ilgileniyor. 11 yaşına kadar bilgisayar kullanmayı dahi bilmeyen ancak kodlarla tanıştığı anda hayatı değişen Nisanoğlu, kod bloklarıyla neler yapabileceğini öğrendikçe, kendi sınırlarını da zorlamaya başlamış. Sensörlü robotlar yapan ve First Lego League yarışmalarına katılan Nisanoğlu hedeflerini şöyle anlattı: “Kodlama yapmak, bir şeyi yoktan var etmişim gibi hissettiriyor. İnsanlığın kaderini değiştirecek bir buluş yapmak istiyorum. Yazılım mühendisi olmak istiyorum büyüdüğümde. İnsanların hayatına bu şekilde dokunabileceğimi düşünüyorum. Biz gençler dünyayı geliştirmeye ve değiştirmeye geliyoruz. Günümüzün olaylarına ve sorunlarına karşı çok duyarlıyız, meraklıyız, öğrenmeye açığız, hevesliyiz, çok hırslıyız. Ben bilimi seviyorum ve onun peşinden gideceğim. Biz dünyayı çok iyi bir yer haline getireceğiz.”
Barış ve sevgi için çalıyor
Keman sanatçısı 14 yaşındaki Elif Eroğlu 8. sınıf öğrencisi. Kemanla 6-7 yaşlarında tesadüfen tanışmış. Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Keman Bölümü yarı zamanlı öğrencisi. Enstrümanıyla genç yaşında uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Eroğlu’nun ABD, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kazakistan, Polonya, Sırbistan ve Ukraynada katıldığı uluslararası yarışmalarda sayısız birinciliği var. Günde en az beş-altı saat keman çalarak dünyaca ünlü bir keman sanatçısı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Eroğlu, “İleride dünyayı daha iyi bir hale getirmek, daha fazla insanı müziğe teşvik etmek; barış, huzur ve sevgi dolu bir dünya yaratmak için elimden geleni yapacağım. Bunu kemanımla yapacağım” diyor.
‘Ay Yıldızın Gençleri’
Sporda dünya çapındaki başarılarıyla ilham oluşturan gençler, “Ay Yıldızın Gençleri” projesinde buluştu. Güreşten, eskrime, binicilikten atletizme kadar çeşitli spor dallarında tüm imkânsızlıkları aşarak uluslararası yarışmalarda ödül alan gençler, Cengiz Holding’in başlattığı “Ay Yıldızın Gençleri” projesi kapsamında desteklenecek.
Atletizmde Türkiye’ye dünya üçüncülüğü kazandıran Gülcan Palavan; küçük yaşlardan itibaren eskrimde katıldığı çok sayıda yarışmada onlarca derece alan ve bu yıl dünya 6’ncısı olan Aleyna Ertürk; güreşte Dünya Genç Yıldızlar Güreş Şampiyonasında Altın Madalya kazanan Hamza Bakır ile binicilik dalında Türkiye ve dünya çapında birçok ödül alan Taha Yedikardeş projenin ilk “Ay Yıldızlı Gençler”i oldu. Elde ettikleri başarıları 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Ata’larına armağan eden sporcular, gençlere ilham olmaya devam edecek.
?