Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan karar ile mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve buraların modern hayvancılık işletmelerine dönüştürülmesi için yapılacak yatırımların desteklenmesi amaçlanıyor.
Buna göre, işletmesi en az bir yıldır aktif olan, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş, küçükbaş için ise en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, kapasite artırımı veya rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımları için hibe desteği verilecek.
Hibe programı bu yıl için uygulanacak.
Belirli yatırımlara yüzde 50 hibe
Destek kapsamında, konusu yeni ahır ve ağıl yapımı, kapasite artırımı veya rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımı olan yatırımlara yüzde 50 oranında hibe verilecek.
Başvuruları onaylanan gerçek ve tüzel kişi yatırımcılar, yatırım konularının her birinden bir defa yararlanabilecek. Yatırım tutarının desteklenmeye esas üst sınırı ise Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenecek. Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ise ayni/nakdi katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak.
Uygulanacak hibelerden, projesi onaylanan ve belirtilen süre içinde yatırımını tamamlayanlar yararlanabilecek. Bakanlık, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını dikkate alarak başvuru şartlarını belirleyecek ve başvuruları onaylayacak.
Ödemeler
Karar uyarınca yapılacak ödemeler, genel bütçeden Tarım ve Orman Bakanlığına tahsis edilen Hayvancılığın Geliştirilmesi Programı’nda yer alan sermaye transferleri ödeneğinden karşılanacak.
Ödemeler, Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. Kararın uygulanması dolayısıyla bankaya destekleme tutarının yüzde 0,2’si hizmet komisyonu olarak ödenecek.
Hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamayacak.
Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen yetiştiriciler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.