Muş’ta tütün ekiminin yapıldığı tarlalarda incelemelerde bulunan Solgun, üreticilerin taleplerini ve yaşadıklarını sıkıntıları dinledi.
Solgun, gazetecilere, bu yıl 81 milyon 400 bin dönüm alanda yaklaşık 55 bin çiftçi tarafından tütün ekiminin gerçekleştirildiğini söyledi.
Muş ve Bitlis’te çalışmaların yeni başladığını belirten Solgun, şöyle konuştu: “Muş’ta bu yıl 8 şirketle sözleşme gerçekleştirildi. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yüzde 30 ülke ürünü kullanma zorunluluğu geldiği için firmalar çiftçilerimizle daha fazla sözleşme yaptı. Tütün derken insanlarımızın aklına yalnız sigara gelmesin. Tütün bir sanayi ürünü, aynı zamanda kozmetik alanında, zirai ilaçlarda da kullanılıyor. Amacımız ithalatı azaltmak, ithal ettiğimiz ürünün karşılığını kendi ülkemizdeki çiftçimize kazandırmak. Bunun için çaba gösteriyoruz. Bu yıl ülkemizde 150 bin ton tütün üretimi bekliyoruz. Bu vesileyle ithalatı azaltmamız gerekiyor.”
Merkeze bağlı Suvaran köyünde 4 dönüm alanda tütün ekimi yapan Abit Altunay ise “Bölgede tütün ekimi yoğun yapılıyor. Genel olarak geçim kaynağımız tütün. Ürünleri damla sulama sistemiyle suluyoruz. Bu sistem hem daha tasarruflu hem de daha kolay.” dedi.