Türkiye ekonomisi salgın etkilerinin yanısıra maruz kaldığı spekülasyon ve algı operasyonlarına rağmen bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun dün açıkladığı bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 7 artış gösterdi.
HER TÜRLÜ ENGELE RAĞMEN
Muhalefetin erken seçimi sürekli gündemde tutarak yatırımcı güvenini sarsmaya çalıştığı bir dönemde kaydedilen yüzde 7’lik güçlü büyüme; Türkiye’nin kendi bölgesinin en güçlü tedarik üssü haline geldiğini gösterdi. Kendisine yönelen ilgiye kaliteli ve hızlı üretimle cevap veren Türk işletmeleri, ihracat performansıyla da dikkat çekiyor.
SANAYİ VE İMALAT’TAN GÜÇLÜ DESTEK
SON 13 ÇEYREĞİN EN HIZLI BÜYÜMESİ
Yüzde 7’lik büyüme, Türkiye ekonomisinin son 13 çeyrekte kaydettiği en büyük artış oldu. 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7,5 büyüyen Türkiye ekonomisi daha sonraki çeyreklerde 6,4 ila -10,3 arasında değişen oranlarda performans göstermişti. Beklentilerin üzerinde gelen ilk çeyrekteki güçlü seyir, büyüme çıtasını yükseltti. İkinci çeyrekte yüzde 20’ye yakın çift haneli büyüme beklentisi güçlendi. Birçok kurum, 2021 yıl genelindeki büyüme tahminini yüzde 6’nın üzerinde çıkardı.
İhracat lokomotif olmayı sürdürüyor
Yeni iş kapıları açar
İlk çeyrek büyüme verisini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “İlk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi. Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesidir. İstihdam oluşturan, gelir dağılımını iyileştiren ve istikrara odaklanan politikaları kararlılıkla uygulayacağız. Büyümenin finansman kalitesi önceliğimiz. İstihdam oluşturan, gelir dağılımını iyileştiren ve istikrara odaklanan politikaları kararlılıkla uygulayacağız. Büyümenin finansman kalitesi önceliğimiz” dedi.
Salgına rağmen yüzde 7
Gücümüzün farkına varalım
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: Yüzde 7’lik büyüme, iş dünyasının ekonomiye güvenini teyit ediyor. Kademeli normalleşme sürecinin sona erecek olması ve birçok kısıtlamanın kaldıracağına yönelik beklentilerimiz ışığında, iktisadi faaliyetin hız kazanacağını ve Türkiye ekonomisindeki pozitif büyüme eğiliminin önümüzdeki dönemde de hız kesmeden süreceğine inanıyoruz.
TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan: Büyüme rakamları ümit vadetmektedir. Ekonomimizin uzun vadeli ortalamanın üzerinde büyümesi iş dünyamızın her şart altında faaliyetlerini devam ettirme azmini ve ekonomimizin direncini göstermesi açısından da önem arz etmektedir.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Yüzde 7’lik ilk çeyrek büyümesi ekonominin tüm aktörlerine moral oldu. Ana ihracat pazarımız AB ve gelişmiş ülkelerin PMI verilerindeki yüksek artış, ihracattaki yükseliş trendinin ve büyümemizin devam edeceğine işaret ediyor. Bu, sanayicimizin makina ve teçhizat yatırımlarına devam etmesi için de en güçlü motivasyon kaynağı.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: Yabancı yatırımlarının artış gösterebildiği ortamda turizmde olumlu gelişmelerin yaşanması ve inşaat yatırımlarının da devreye girmesiyle birlikte büyüme rakamlarının diğer dönemlerde de yüksek seyretmesini beklemeliyiz.