Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte artan bireysel ulaşım isteği ve çip krizi nedeniyle baş gösteren araç kıtlığı, vergilerde ve fiyatlarda meydana gelen fahiş artışlar, insanları ikinci el araçlara yönlendirdi.
Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da ciddi “fırsatçılık” furyası ortaya çıktı ve “ekli araç” diye nitelenen otomobillerin satış adetleri de çoğalmaya başladı.
Milliyet Gazetesi Yazarı Levent Köprülü’nün ilgili yazısı şöyle; Kaza yapmış ya da pert olmuş araçların gövdelerinin, aynı tip başka kazalı araçlardan sökülen gövde parçaları ve kaynaklama sayesinde birleştirilmesiyle ortaya çıkan “ekli araçlar”, tüketiciler ve sürücüler için çok ciddi risk teşkil ediyor.
Önü 2010, arkası 2015!
Uzmanlar, yükselen fiyatlar ve son yıllarda ikinci el araçlara olan ilginin artmasının dolandırıcıları harekete geçirdiğini, geçmişte büyük kazalar geçirmiş araçların “insan hayatını hiçe sayarak yanlış onarımlarla” “kazasızmış gibi” satıldığını vurguluyor.
Uzmanlar, ayda ortalama 30 bin araçta yapılan ekspertiz sonucu, yaklaşık 300 aracın kaynakla birleştirildiğinin tespit edildiğine de dikkat çekiyor.
Pilot Garage Genel Müdürü Cihan Emre, “Maliyeti düşürmek ve zaman kazanmak için dolandırıcılar hasarlı parçaları onarmak yerine, arkası ve önü farklı iki aracı kaynakla birleştirip satışa çıkarıyor. En son yine Pendik bayimizde bir aracın önü 2015, arkası 2016 model çıktı.
Tüm aktif ve pasif güvenlik özelliklerini kaybeden birleştirilmiş araçlar, bir kazada ikiye bölünerek birçok ölümlü kazaya sebep oluyor” dedi. Emre, bu hilelerin, hasar kaydı olmayan araçlarda da gözlendiğini kaydetti.
‘Anlamaları imkansız’
Günümüzde artık her 2. el otomobile kuşkuyla yaklaşılması gerektiğini söyleyen Cihan Emre, “Son yıllarda ikinci el araç pazarına duyulan ilgi ve iştah, asıl işi otomobil alım-satımı olmayanların da ilgisini çekmeye başladı.
Yüksek kar elde etmek amacıyla bazı ağır hasarlı araçlar, maliyeti düşük tutmak ve zaman kazanmak için onarılmıyor; iki araç kaynakla birleştiriliyor. Önü 2010 model, arkası 2015 model, arkası 2006 model, önü 2012 model gibi birçok araçla karşılaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Birleştirme işlemiyle aracın en temel güvenlik unsuru olan şasinin, koruyuculuğunu yitirdiğinin altını çizen Emre, şöyle devam etti:
“Herhangi bir kaza anında iki araçtan birleştirilmiş, ekleme araçlar kolaylıkla ikiye bölünerek ölümlü kazalara sebep oluyor. TV kanallarında rastladığımız ‘kazada ikiye bölündü’ haberlerinin asıl sebebi bu.
Kaynağın izleri belirli hilelerle kapatılıyor. Kaynak işlemini tüketicilerin basit kontrollerle tespit etmesi imkansız. Özellikle ağır hasarlı araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce tamir süreçlerinde denetlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu işlemleri ancak uzmanlar tespit edebilir.”
İzmitli yeni Bayon ve i20 N’in üretimi başladı
Hyundai Assan, İzmit tesisinde i10 ve i20 modellerinin yanı sıra B-SUV segmentinde yer alacak “Bayon” modelinin de üretimine başladı. Yıllık 230 bin adetlik maksimum üretim kapasitesine sahip Hyundai Assan İzmit Fabrikası, bununla birlikte artık i20’nin performanslı 204 PS’lik motora sahip “N” ve sportif görünümüyle dikkat çekecek “N Line” versiyonlarını da banttan indiriyor.
Bugüne kadar Türkiye’de üretilmiş en hızlı otomobil unvanını elinde bulunduran i20 N, turbo beslemeli 1.6 lt motoru sayesinde 0-100 km/s hızlanmasını fabrika verilerine göre 6.2 saniyede tamamlıyor, 230 km/s maksimum hız yapabiliyor.
İlk 5 ayda üretim de ihracat da arttı…
Otomotiv Sanayii Dernegi’nin (OSD) verilerine göre Ocak-Mayıs ayı arasındaki 5 aylık dönemde otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 532 bin 441 adet, otomobil üretimi de yüzde 23 artarak 353 bin 580 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 556 bin 513 adede ulaştı.
OSD verilerine göre aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 18 artarak 391 bin 70 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 10 oranında artışla 256 bin 621 adet oldu. Ocak-Mayıs döneminde, toplam pazar geçen yıla göre yüzde 74 artarak 328 bin 679 adet düzeyinde gerçekleşti.
Otomobil pazarı da yüzde 69 oranında arttı ve 247 bin 977 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalara göre, ilk 5 ayda toplam pazar yüzde 12, otomobil pazarı yüzde 18 artarken; hafif ticari araç pazarı yüzde 2,4, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 1.6 azaldı.
En çok satan Lexus tanıtıldı
Premium otomobil üreticisi Lexus, “NX” SUV modelinin yeni neslini online olarak gerçekleştirdiği dünya prömiyeriyle tanıttı. Lexus adına yeni bir dönemin sayfasını açan tamamen yeni NX, markanın iç ve dış tasarımında gittiği yeni yönü temsil ediyor. Yeni NX, Avrupa pazarında 2021’in son çeyreğinde satışa sunulacak ve Türkiye pazarına da Kasım ayında giriş yapacak.
Yeni nesil Lexus NX SUV, markanın ilk plug-in (dışarıdan şarj edilebilir) hibrit motoru dahil olmak üzere yeni motor seçenekleriyle birlikte daha dinamik bir sürüşe sahip. Yeni nesil multimedya ve bağlantı sistemleriyle donatılan NX; gelmiş teknolojiler, güvenlik ve konfor özellikleriyle sunulacak. Yeni nesil NX’in kokpit tasarımıysa, Lexus’un yeni Tazuna konseptinin ilk uygulamasına sahip. Adını “binicinin dizginleri kullanarak atını kontrol etmesini anlatan” Japonca bir kelimeden alan Tazuna konsepti, “eller direksiyonda, gözler yolda” anlayışıyla sezgisel bir sürüş sağlıyor. Araçta ilk kez kullanılan bir sistemle, kapılar da bir düğmeyle kendiliğinden açılabiliyor, arkadan bir araç geldiği algılanırsa kapının açılması geciktiriliyor.