Meltem Günay – Toplumların yaşlanmasına bağlı olarak 10 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 50 artacağı öngörülen kalp yetersizliği vakalarına dikkat çekmek isteyen Türk Kardiyoloji Derneği, ‘Kalp Yetersizliğinde Yaşam Işığı’ kampanyasını başlattı.
Türkiye’de iki milyonun üzerinde insanda görülen kalp yetersizliği, kalbin görevini gerektiği şekilde yerine getirememesi nedeniyle hastaların çabuk yorulması, nefes darlığı çekmesi ve ayak bileğinin şişmesi gibi fiziksel bozukluklara yol açıyor.
Tüm bilgiler internette
Kalp yetersizliği olgularının yüzde 50’ye yakın bölümü 60 yaş ve üzerindeki bireylerde görülüyor. Bu ciddi sendromun sağ kalım oranları ise bağırsak, meme ve prostat kanserlerine kıyasla daha düşük düzeyde seyrediyor.
Kalp yetersizliğine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak için “Kalp Yetersizliğinde Yaşam Işığı” kampanyasını hayata geçirdiklerini dile getiren Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Altay, tüm güncel bilgilerin, ‘kalpyetersizligindeyasamisigi.com’ adresinde yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Altay, “Kalp yetersizliğine sebep olan unsurlar, kalp yetersizliğinin belirtileri, nasıl önlenebileceği, kalp yetersizliğinin takibi sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi aydınlatıcı ve güncel bilgilerin yaygınlaşmasıyla çok sayıda insanı bilinçlendirebileceğimize ve halihazırda kalp yetersizliği yaşayan kişilere yardımcı olabileceğimize inanıyoruz” dedi.
Yaşla birlikte daha da artıyor
Kalp yetersizliğinde en önemli faktörler arasında toplumların yaşlanması yer alıyor. Uluslararası bir çalışmaya göre 40 yaş sonrası yaşam boyu kalp yetersizliği gelişme riski yüzde 20 olarak ölçülüyor. Dünyada kalp yetersizliği görülme oranı genel olarak yüzde 2-3 iken, 70 yaş sonrası bu oran yüzde 10’a, 80 yaş sonrası yüzde 15-20’lere çıkıyor.
Türkiye’de yaşam süresi son 20 yıl içinde yaklaşık 10-15 yıl uzamış bulunuyor. Türkiye’de 60 yaş üzeri nüfus halihazırda 7.5 milyon iken, 2023 yılında bu sayının 14 ila 15 milyonu bulabileceği öngörülüyor. Avrupa ülkelerinde 15 milyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 milyon, Türkiye’de ise 2 milyon kalp yetersizliği hastasının olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu sayıların yaklaşık yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor.