İnad, Irak’ta yerel bir televizyona yaptığı açıklamalarda, “Türkiye’den Bayraktar TB2, 12 adet T129 ATAK helikopter ve 6 adet de insansız hava aracına karşı savunma sistemleri satın almak için teklif ve sözleşme istedik. Bayraktar SİHA alımı konusunda uzlaşmaya vardık.” dedi.
“Türkiye’nin Bayraktar isimli SİHA’ları çok gelişmiş ve büyük başarı elde etti.” diyen İnad, “Bunlar, geceleri bile hizmet verme kapasitesine sahip olduğu için DEAŞ terörüyle mücadelemizde işimize yarar. Irak ordusu bu teknolojiden yoksun.” ifadelerini kullandı.
19 Ağustos tarihinde İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na (IDEF’21) katılan Irak Savunma Bakanı İnad, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya gelmişti.
NATO TATBİKATI’NDA KULLANILMIŞTI
Ukrayna geçen günlerde, Türkiye’den satın aldığı insansız hava araçlarını NATO’nun Karadeniz’de başlattığı Deniz Meltemi 2021 Tatbikatı’nda kullanmıştı.
Bayraktar TB2’lerin Roketsan’ın ürettiği son teknoloji ‘mini akıllı mühimmat’ yüklü olması dikkat çekmişti. Öte yandan Türkiye’nin millî imkânlarla ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) dünya çapında ilgi giderek artıyor.
7 ülke SİHA almak için sıraya girerken 10 ülke ise Türkiye’nin insansız hava aracı için görüşmeler yürütüyor. İşte Türk SİHA’sı kullanan ülkeler ve ilgilenen ülkeler…
Irak haricinde Türk SİHA’sıyla ilgilenen ülkeler ise şöyle; Fas, Almanya, Sırbistan, İngiltere, Macaristan, Bulgaristan, Pakistan, Kazakistan, Malezya.
Türk SİHA’sını kullanan ülkeler sırasıyla şöyle; Polonya, Ukrayna, Tunus, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan, Libya.
TB2’DE 40 AYRI BİLGİSAYAR SİSTEMİ KULLANILIYOR
Baykar tarafından milli ve özgün tasarım, yazılım, aviyonikler ve mekanikler ile geliştirilen robot uçak Bayraktar TB2’de yaklaşık 40 ayrı bilgisayar sistemi kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA sistemi, 3 yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip.
Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabilen Bayraktar TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor.
Bu özelliklerle Türkiye, dünyada kendi SİHA’sı ve mühimmatını üreten 4 ülkeden biri olarak öne çıkıyor. Milli SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla “hızlı gör-ve-vur” özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkanı sağlıyor.
DÜNYADA İLGİYLE TAKİP EDİLİYOR
Dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93’lük yerli sanayi katılımıyla üretilen Bayraktar TB2 SİHA’lar dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından da ilgiyle takip ediliyor.
Milli SİHA’ların kullanıldığı ülkelerdeki operasyonel başarısı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye gelişmiş bir hava aracının ihraç edilmesine de olanak sağladı.
Anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA’lar, havacılıkta 100 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçakları olan Antonov kargo uçaklarını üreten Ukrayna’ya, sonrasında ise Katar ve Azerbaycan’a ihraç edildi.
Türkiye, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan envanterinde 180 Bayraktar TB2 SİHA bulunuyor. Milli SİHA’lara ilgi duyan birçok ülkeyle de görüşmeler devam ediyor.
Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak kendi rekorunu geliştirdi.
Milli SİHA’lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ’da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yapıyor.