MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – CHP orman yangılarına ilişkin hazırladığı raporda, bir dizi öneride bulundu. THK uçaklarının yeniden devreye alınması önerisinin bir kez daha vurgulandığı raporda ayrıca, “Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri artırılmalıdır. Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalı” değerlendirmeleri yer aldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç tarafından orman yangınlarına ilişkin hazırlanan raporda bir dizi tespit ve öneriye yer verildi. Orman Yangınları Raporu’nda yer alan değerlendirmelerden öne çıkanlar özetle şöyle:
93 BİN 660 FUTBOL SAHASI: Muğla’da yangından etkilenen toplam alan yaklaşık 66.874 hektar’dır. Bu rakam Muğla orman varlığının yaklaşık yüzde 8’i olup, 93 bin 660 futbol sahasına eşittir.
YILLARA GÖRE ORAN: Sadece 2020 yılında, 67 bin 972 Hektarlık orman alanı, yangın ve orman izni (maden-enerji tesisleri için verilen izinler) nedeniyle yok edilmiştir. Yıllık yanan ormanlık alanlar, 2018’de yanan alana göre, her yıl bir öncekine göre 2 kat artmıştır. Bilinmeyen yangınların oranı 2011 ile 2015 arasındaki 5 yıllık dönemde yüzde 40.8’ken, bu oran 2016 ile 2020 arasındaki 5 yılda yüzde 51’e çıkmıştır.
OKUL KAPATILDI: Orman yangınlarına ayrılan bütçenin azaltılması, orman yangınlarına müdahale eden personelin kadro sorunları yaşaması, orman yangın eğitimi verilen okulun kapatılması, personel alımlarında liyakate uyulmayarak partili gençlerin istihdam alanı mentalitesiyle hareket edilmesi gibi nedenler de yangınla mücadele kabiliyetinin düşüklüğünün nedenleri arasındadır.
Rapordan bazı öneriler
– Anayasanın 169. maddesi gereğince, yanan orman yerlerinde yeni orman yetiştirilmeli, bu alanlarda kesinlikle başka bir faaliyete izin verilmemelidir. Bu alanlar imara açılmamalı, yapılaşmaya izin verilmemelidir.
– Orman yangınlarının makul sürede kontrol altına alınmasını sağlayacak ve daha geniş alanlara yayılmasını önleyecek stratejiler oluşturularak, bunun için yeterli ekipman ve personel bulundurulmalıdır.
– THK uçakları yeniden devreye alınmalıdır. Acil yangın uçağı başta olmak üzere, ekipman eksikliği giderilmelidir.
– Orman alanlarındaki denetimler artırılmalı, önleyici denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir.
– Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri arttırılmalıdır.
– Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalıdır. Orman köylülerine yönelik eğitimler artırılmalıdır.
– Yangının sorumluları etkin bir biçimde araştırılmalı, yargılama makamları önüne çıkarılmalıdır.