MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesi üzerine Türkiye’de tütün ve tütün mamulleri kullanımına ilişkin istatistikleri paylaştı. Koca, 15 yaş ve üzeri nüfusta her 100 kişiden 31’inin tütün ürünü kullandığını bildirdi. Koca ölümlerin yüzde 20’sine sebep olduğu tahmin edilen tütün kullanımının, tedavi giderleri, iş gücü kayıpları ve erken ölümlere ilişkin yıllık maliyetinin 50 milyar liradan fazla olduğuna işaret etti. Koca, verdiği yanıtta özetle şunları kaydetti:
Erken menopoz: Sonuncusu 2019’da yapılan Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre ülkemizde 15 yaş ve üzeri nüfusta her gün ve ara sıra tütün ürünü kullanım oranı yüzde 31.4’dür. Bilimsel çalışmalar tütün ürünü kullanımının, vücudun hemen hemen her organını etkileyerek, zarar verdiğini göstermektedir. Tütün ürünü kullanımı başta kanserler olmak üzere, solunum sistemi, dolaşım sistemi hastalıkları, serebro-vasküler olay (inme), sindirim sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıklara, infertilite (kısırlık), erken menopoz gibi üreme sistemi sorunlarına sebep olmaktadır.
Erken ölüm: Ulusal Hastalık Yükü 2017 Araştırması verilerine göre ülkemizde en önemli risk faktörlerinin başında tütün kullanımı olan ve erken ölüme sebep olan hastalıklar arasında sırasıyla iskemik kalp hastalıkları, inme, akciğer kanseri, KOAH, Alzheimer hastalığı ve hipertansif kalp hastalıkları yer almaktadır.
Ölümlerin yüzde 20’si: Bilimsel çalışmalar, uzun yıllardır tütün ürünü kullanımının, bulaşıcı olmayan hastalıkların temel risk faktörlerinden biri olduğunu göstermektedir. Tütün ürünü kullanımının ölümlerin yüzde 20’sine sebep olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde 2019’da meydana gelen 435 bin 941 ölümün 87 bin 188’inin tütüne atfedilen hastalıklar sebebiyle meydana geldiği tahmin edilmektedir.
Türkiye, Avrupa’da 22’nci sırada
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı ve güncel verilerin yer aldığı Avrupa Tütün Kullanım Trendi 2019 Raporu verilerine göre Türkiye’nin tütün kullanımında 48 Avrupa ülkesi arasında 22’nci sırada olduğunu bildirdi. Koca, DSÖ Avrupa Tütün Kullanım Trendi 2019 Raporu verilerine göre de tüm dünyada tütün ürünü kullanımının sebep olduğu sağlık hizmeti harcamaları ve iş gücü kayıplarının yıllık maliyeti 1.4 trilyon dolar olduğunu belirtti. Fahrettin Koca, “DSÖ ile bakanlığımız iş birliğinde hazırlanan, Türkiye’de Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü İçin Yatırım Gerekçeleri 2018 Raporu verilerine göre; ülkemizde sadece kalp damar hastalıkları, kanserler ve kronik solunum sistemi hastalıkları gibi en büyük risk faktörü tütün ürünü kullanımı olan hastalıklara yönelik tedavi giderleri, iş gücü kayıpları ve erken ölümlere ilişkin yıllık harcamalarının bile, 50 milyar TL’den fazla olduğu tahmin edilmektedir” dedi.